K128 Usb PIC Programmer



K128 USB PIC PROGRAMLAYICI




Eskiden seri programlama kartlarımız vardı sonra paralel programlama kartları falan…  Bu kartlar eski model labtop’larımız ve p.c. lerimiz çoğu zaman sorunsuzca çalışmaktaydı.
Ancak son zamanlarda kullanılan USB (universal serial bus) bağlantısı, özellikle labtoplarda tercih edilmeye başlanınca, üreticiler önce seri portları ardından paralel portu kullanımdan kaldırdı. Nerdeyse şu anda tüm çevre birimleri bilgisayarlarımıza usb ile bağlanmakta. Bizde labtopla pic programlamak için hala eski seri kartlarımızı kullanmaya çalışmak için seri programlama kartlarını, usb den seri porta çevirici adaptörlerle kullanmayı denedik. Bunun nedeni şu anda piyasada satılan en ucuz usb programlama kartının fiyatının 50ytl olması -En azından ben böyle düşünüyorum-. Ancak çok başarılı sonuçlar alamadık. Bende bu durumu değerlendirerek en ucuza bu işi nasıl halledebilirim diye düşündüm. Biraz internette araştırma yaptım ve evde bir amatörün en kolay şekilde imal edebileceği ve en kullanışlı devrenin K128 usb pic programlama kartının olduğunu düşündüm. Yine bu programlama cihazının geniş bir pic ailesi desteklemekte olması da kartın cazip yönlerinden birisi idi. Desteklediği çipler pdf dosyasında verilmiştir.

Bu devrenin orijinal görünümü ve devre şeması k128 adlı pdf dosyasında mevcuttur. Bu doküman incelendiğinde devrenin çift tarafli baskı devre kartına basılarak hazırlandığı görülecektir. Ancak evde o küçücük atölyemde ben bu devreyi çift taraflı karta basamayacağımı düşündüm ve tek taraflı karta basarak yaptım ve çalıştırdım. (devreye ilave olarak rxtx led ilavesi yaptım k128.pdf dosyasında bu yok ft232.pdf dosyasında 12 ve 13 nolu bacaklara led bağlantısı verilmiştir.)
Devremiz çift katman olmadı ama 2 katlı oldu. 1. katına malzemelerin bir kısmını smd olarak monte ettim. 2. kata ise zif soketi monte ettim. Programlayıcımızı istersek zifboardı çıkartıp direk kullanabileceğiz. (K182 olarak) Böylece boyutu oldukça küçük olabilecek.
Devremizin maliyeti 20-25 ytl yi geçmeyecek(piyasadaki en ucuz usb den seri porta çevirici adaptörden daha ucuz). Yaklaşık olarak, Ft232BL 6 usd, pic16f628 2.1 usd, zif soket 8-10 ytl, baskı devre kartı,smd malzemeler,led,vs 1ytl. Malzeme listesi altta verilmiştir.
Baskı devre çizimlerini eaglede elimde çizdim. Eagleçizimleri adlı klasorde 4 adet çizim bulacaksınız. Bunlardan 2 tanesi bakırlı yüzeye basılacak olan yüzeyler, diğer 2 tanesi de malzeme yerleşim yüzeyine ütü yöntemi ile çıkartılacak.
Şimdi tek tek neler yapmamız gerektiğini anlatacağım.
  1. 5x8cm 2 adet baskı devre kartımzı alıyoruz. Laser Printerden “FT232board.brd” ve “ZIFboard.brd” adlı dosyaları çıkartıyoruz. Ancak burada dikkat etmemiz gereken ilgili dosyayı açtığımızda aynadan mı yoksa direk mi print edeceğimiz olacaktır. Bu bilgi açtığımız dosyaların içinde yazıyor olacak. Bu konuya dikkat ederek print etmeliyiz. (Print seçeneklerinde “black” işaretlenmelidir)
  2. Çıkardığımız kağıtları kenarlarındaki çizgilerden –biraz dışardan olabilir- keseceğiz. Ütüyü yanımıza alacağız. Sert bir malzemenin üstünde -ben mdf(sunta olabilir) kullanıyorum- kağıtları bakır plaketlerin üstüne koyup ütüleyeceğiz. Ütüyü iyice gezdirmeliyiz . Sıcakta toner eridiği için kağıt, kartın üstünde kayabilir buda yolların şaşı çıkmasına sebep olur. Buna sebep vermemek için ütüleme işlemini kağıdın kaymasına izin vermeden yapmalıyız. Bunun akabinde kartı hemen yanımızda bulunan küçük bir kabın içindeki suya daldırarak soğumasını sağlayacağız. Kartı sudan çıkartıp kağıdı karttan ayırdığımızda tonerin kartta kaldığını göreceğiz. Geri kalan kağıtları yollara paralel olacak şekilde suda ovalayarak çıkartacağız. Kart kuruduktan sonra rötüş işleminin ardından asite atıp çıkartacağız.Asitten çıkan kartın üzerinde kalan toneri, skotchbrite yardımıyla ve suyun altında kaldıracağız.
  3. FT232board.brd  kartında; sadece pic16f628,ledler,usb konektör, üç adet kondansatör ve programlama çıkış uçlarına bağlanan konektörü,  ZIFboard.brd kartında; programlama giriş uçlarına bağlanan konektörü ve zif soketin uçlarını 0,7 mm matkapla deldikten sonra yine laser printerden ZIFust.brd ve FT232üst.brd dosyalarını aynadan mı yoksa direk mi çıkartılacağına dikkat ederek çıkartacağız. Bunları kartların malzeme yerleşim yüzeylerine koyarak (ışığa tutarak tam delikler denk getirilecek) ütüyü bastıracağız yine kaydırmadan ütüyü her noktaya iyice temas ettiğinden emin olduktan sonra kağıdı ütüyü kaydırarak yavaş yavaş kaldırdığımızda tonerin kartlarımızın üstünde kaldığını göreceğiz. Kartların malzeme yerleşim yüzeylerinde kalan köşelerdeki delik izlerinden 3.5mm matkapla deleceğiz. Böylece kartlarımızın ön ve arka yüzeylerini basmış olduk. (kartımızdaki yollarda,  mercek ve multimetre kullanarak, iletkenlik ve kısa devre kontrolü yapmalıyız)
  4. Şimdi malzemelerimizi yerleştireceğiz. İlk önce ft232 nin bulunduğu kartta bulunan smd malzemeleri yerleştireceğiz.(kondansatör , diot, ve dirençleri.)hangi değerdeki malzeme nereye yerleştirilecek görmek için “ft232board.brd” dosyası eagle4.16 da açıldıktan sonra Tplase ve Tvalues layelerinin görünür  yaparak tespit edeceğiz.(malzemelere name vermedim sadece valueler var) Ardından ft232 yi monte edeceğiz. Burada ft232 monte edilirken dikkat etmemiz gereken birkaç husus olacak. Bunları sıralarsak :
  •  ft232 bacakları pastalanır ve 2 sn den fazla havya tutmamak kaydı ile lehimle kaplanır. (bazı bacaklara havya uygulamam 10 sn ye kadar çıktı ama bi sorun olmadı)
  • Kart üzerine pasta uygulanır.
  • Mercek yardımıyla, 1 nolu bacak tespit edilerek, ft232 karta yerleştirilir. Havyanın gücü düşürülür ve her bacak tek tek yine mercek yardımıyla 2 sn den fazla havya tatbik etmeden lehimlenir.
  • FT232 datasheetinde elle temas sırasında statik elektriğin hasar verebileceği yazıyor ama ben çok dikkat etmedim.
  1. SMD malzemeler yerleştirildikten sonra, pic16f628 in soketi,6mhz kristal, usb soketi yada direk kablo, kondansatörler, programlama uçlarına takılacak erkek 5 li konnektör ve ledler ön yüzelden takılarak lehimlenir böylece ft232bordumuz hazır hale geldi, dilersek bu şekilde (K182 olarak) kullanabiliriz.(ben ledleri birer kablo ile üst tarafta kalacak olan zif soketin olduğu karta taşıdım)
  2. Eski seri programlayıcı kartımızı son kez kullanarak K128.hex dosyasını(bu dökümanın olduğu klasörde) PIC16F628 e yükleyerek ft232 boardımızdaki soketine takıyoruz.(yüklemede problemle karşılaşmamak için PIC16F628A kullanmalısınız.)
  3. Sıra 2. kartımız olan zif boarda geldi. Yine önce smd malzemeleri yerleştiriyoruz. Zif soketi zifboard kartına takıp lehimliyoruz. Yine dişi 5 li yüzey monteli  konektörü arka yüze monte ediyoruz. (yüzey monteli konektörüm yoktu hdd ide kablolarının konektöründen imal ettim biraz kartın üzerinde bırakarak altlarından lehimledim.)
  4. Her iki kartı köşelerine deldiğimiz deliklerden birer vida-somun ve araya boşluk alıcı birer parça takarak birleştiriyoruz.
  5. Programlayıcımızın tüm yollarını çok dikkatli bi şekilde incelemeliyiz aksi halde bilgisayarımızın usb portuna zarar verebiliriz. En azından usb bağlantısının artı ve gnd uçlarında kısa devre olmadığından emin olmalıyız.
  6. Kartımızı bilgisayarımıza taktığımızda  PGM ledi 2-3 sn yanacak sonra birkaç defa flaşlayarak sonra sürekli yanacaktır bunun ardından bilgisayarımızda (winxp pro kullanıyorum) yeni donanım bulundu (usb <->) diye bi uyarı gelecek ve ardından yine bu klasörde bulunan “driver” klasörünün yeri gösterilerek yada otomatik olarak algılanması sağlayarak kartımız bilgisayarımıza tanıtılmış olacağız.(Yeni donanım kullanıma hazır diyecek) Eğer bu söylediklerim olmadıysa kartınızda bi sorun var demektir.
  7. Bilgisayarıma sağ klikleyip özellikler-donanım- aygıt yöneticisine girip açılan seri portun numarasını alacağız. Örneğin: com5 gibi
  8. Son olarak yine bu klasörde bulunan “diypac26” dosyasını çalıştırarak programlama arayüzünü kuracağız. C:\ diypgmr adında bi klasöre kurulum yapacak. Bu klasöre giderek “MicroPro.exe” dosyasını çalıştırıp daha önce tespit ettiğimiz com portu girdikten sonra, tablo-1 deki piclerden herhangi birini takarak(programın sağ tarafında pic seçildikten sonra, zif sokete nasıl takacağımızı gösterecek ayrıca zifboard kartımıza kaç bacaklı pic nereye bağlanır çizmiştik)  programlama işlemini yapabiliriz.


Malzeme listesi
Yarı iletken malzemeler
1 adet FT232BM/BL  USB Converter
1 adet PIC16F628
3 adet 1N4148
1 adet BC856B
1 adet 6MHz  Crystal
2 adet LED
Dirençler (1206)
2 adet 27R  
1 adet 470R
2 adet 1K5
7 adet 10K
1 adet 22K
1 adet 47K
1 adet 56K
1 adet 680K
Condansatör
2 adet 22p seramik 1206
1 adet 33N seramik 1206
2 adet 100N seramik 1206
2 adet 1uF Elektrolitik
1 adet 10uF Elektrolitik
Diğer
2 adet 5x8cm PCB
1 adet 40 pin ZIF soket
1 adet 18pin IC SOKET
1 adet dişi erkek 5 pin konnektör
1 adet UT-5676 CN2 USB konnektör
1 adet Plastic kutu
4 adet vida somun metrik3
4 adet boşluk alıcı



Serkan Sinal SÖNMEZ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder